top of page

Osigurajte kvalitetnu brigu za vaše najdraže

Najbolja nega za vaše najdraže


Briga o starijim osobama je moralna i društvena odgovornost koja igra ključnu ulogu u izgradnji saosećanja i solidarnosti u našem društvu. Naši najbliži u svom starijem dobu zaslužuju svu našu pažnju, kao i poštovanje i pravilnu negu, iako često zbog užurbanog načina života i brojnih obaveza ne uspemo da im posvetimo dovoljno vremena.

Potrebna je hrabrost za suočavanje sa potencijalnim smeštanjem roditelja u starački dom, iako to znači da će u svakom trenutku imati adekvatnu negu i biti zbrinuti. Doneti tu odluku nije lako, ali bi trebalo razmotriti i sve pogodnosti koje ona donosi za vaše najdraže.

Domovi za stare pružaju siguran i stručno vođen smeštaj za starije osobe koje možda ne mogu ili ne žele da žive samostalno. Privatne ustanove socijalne zaštite su uglavnom najbolji izbor, s obzirom na to da domovi koje subvencioniše država i koji su pod ingerencijom resornog ministarstva nemaju uvek dovoljno kapaciteta da zbrinu sve one kojima je to potrebno.

 

Privatni domovi za smeštaj starih lica nude čitav niz usluga, uključujući medicinsku negu, ishranu, socijalnu interakciju i aktivnosti prilagođene starijim osobama. Smeštaj u domu za stare može biti posebno koristan za one koji imaju značajne zdravstvene izazove ili se osećaju usamljeno i izolovano kod kuće.

 

Pored redovnog smeštaja i nege, domovi pružaju i mogućnost privremenog smeštaja za one koji prolaze kroz rehabilitaciju nakon preloma ili moždanog udara. Ovakvi privremeni boravci omogućavaju pacijentima da dobiju potrebnu medicinsku negu i terapiju, uz dodatnu podršku i pažnju, kako bi se brže vratili svojoj punoj funkcionalnosti. Takođe, za one koji žele provesti leto ili zimu u sigurnom i udobnom okruženju, domovi za stare predstavljaju idealnu opciju.

Veliki korak u odluci za smeštanje u dom jeste i stanje u kojem se nalazi vama bliska osoba, a potreba za brigom i podrškom postaje posebno značajna sa različitim izazovima starijeg doba, uključujući smanjenu mobilnost, potrebu za lekarskim tretmanima i, u mnogim slučajevima, demenciju.

Porodični negovatelji treba da vode računa i o sopstvenom blagostanju, budući da odrasla deca bolesnih, invalidnih ili terminalno bolesnih starijih osoba često imaju druge velike odgovornosti kao što su mala deca i poslovne obaveze. Vremenom može biti sve veći izazov uklopiti sve obaveze sa brigom o starijem članu porodice, što može dovesti i do zdravstvenih problema negovatelja.

Sunčica Soldatović, socijalna radnica posvećena radu sa korisnicima domskog smeštaja, ističe da dom za stare kroz izvesno vreme, nakon perioda privikavanja koji je često izazovan, postaje korisniku druga porodica. Pored benefita u smislu celodnevnog medicinskog nadzora, zdravstvenog zbrinjavanja i podrške u svim aspektima funkcionisanja, posebno je značajno smanjenje izolacije starih i ispunjen društveni život.

„Dan prijema je uvek emotivan. Korisnik menja sredinu, izlazi iz okruženja koje mu je poznato, a prisutan je i osećaj odbačenosti. Sa druge strane, srodnik se susreće sa grižom savesti, strahom od osude okoline, preispitivanjem da li je odluka o smeštaju u dom ispravna. Uloga socijalnog radnika je da obezbedi podršku korisniku, ali i srodniku, kako na prijemu, tako i tokom čitavog perioda adaptacije na uslove domskog smeštaja“, rekla je Soldatović. 

Kao dodatni savet, istakla je je da je svakako važno da se članovi porodice dobro informišu o domovima i  da je najbolje da posete više ustanova kako bi pronašli onu koja im uliva najviše poverenja. Odnos poverenja između srodnika i domskog tima je ključan, jer kada znate da ste člana porodice poverili ustanovi i timu kom verujete lakše se prevazilazi osećaj griže savesti. Tada znate da je vaša draga osoba zbrinuta i da je smeštaj u dom u njegovom najboljem interesu.

Važno je imati na umu da kroz podršku, negu i pažnju prema starijim osobama, možemo doprineti boljem kvalitetu njihovog života i stvoriti okolinu u kojoj se svaki pojedinac oseća cenjenim i poštovanim, bez obzira na godine ili zdravstvene izazove.

0 comments

Recent Posts

See All

Život počinje posle šezdesete

Ljubav prema našim najmilijim starijim članovima porodice nikad nije bila ni najmanje upitna, ali koliko god da smo posvećeni i ma koliko se trudili da sopstveno slobodno vreme posvetimo starijim član

bottom of page