top of page

Nije lako doneti odluku da naše najmilije smestimo u dom za stare

Koliko god da smo posvećeni i ma koliko se trudili da svoje slobodno vreme posvetimo starijim članovima porodice, to često nije moguće iz objektivnih razloga. Posao, porodične i kućne obaveze, sve nas to sputava da svoju brigu i pažnju usmerimo na naše starije onoliko koliko to stvarno želimo. Sa druge strane, oni postaju sve usamljeniji, žive sami, porodice im ponekad žive van zemlje, neretko se javlja i depresija, a prekretnicu često predstavlja i smrt supružnika. Doba starosti i penzije uglavnom je asocijacija na prestanak bilo kakvih aktivnosti i momenata uživanja, ali ne treba da bude tako. Ljudi u razvijenijim zemljama kažu da život zapravo počinje posle šezdesete.


Privatne ustanove socijalne zaštite su često pravo rešenje

Sunčica Soldatović, socijalna radnica posvećena radu sa korisnicima domskog smeštaja, kaže da zbrinjavanje starijih članova porodice u adekvatnim ustanovama ne podrazumeva da ih porodica prepusti nekom drugom, već da im se pruži najbolja moguća podrška da svoje zlatno doba provedu u druženju, uz brojne sadržaje i aktivnosti, adekvatnu i pažljivu brigu i negu, pravilno uzimanje medicinske terapije, a sve u cilju očuvanja kako fizičkih, tako i kognitivnih sposobnosti. Domovi koje subvencioniše država i koji su pod ingerencijom resornog ministarstva uglavnom nemaju dovoljno kapaciteta da zbrinu sve one kojima je to potrebno – tada je privatan dom za starija lica najbolji izbor.


Zlatno doba je zapravo pravo vreme za uživanje. Rasterećeni obaveza oko posla i porodice, mogu u potpunosti da se posvete sebi i da dišu život punim plućima. Adekvatna ustanova socijalne zaštite će im omogućiti da izaberu hobi ili omiljene aktivnosti koje donose i uživanje i druženje, poput šetnje, izleta, čitanja, gledanja filmova, igranja šaha, slikanja, muzika, opuštanja. Potrebno je učiniti sve što doprinosi da se osećaju bolje i ispunjenije i da svoje vreme kvalitetno provode. I na prvom mestu, da i njihovi najbliži i oni sami budu sigurni da se čini sve da im se obezbedi pravilno očuvanje postojećih mentalnih i fizičkih sposobnosti i stručna nega i pomoć 24 sata dnevno.


Osećaj krivice, neizvesnost i stručna podrška

“Jedno od rešenja na koje se mnogi teško odluče, uglavnom zbog predrasuda, ali i osećaja griže savesti da brigu o svojim voljenim prepuštaju nekom drugom, jeste smeštanje starijih članova porodice u adekvatnu ustanovu socijalne zaštite koja će im pružiti neophodnu brigu i negu. Odluka nije ni laka ni jednostavna, ali je često najbolje rešenje. Ono što savetujem članovima porodice jeste da se dobro informišu o domovima. Neka posete što više ustanova kako bi pronašli onu koja im uliva najviše poverenja i za koju su sigurni da će njihovim najdražima pružiti sve ono što im je potrebno - odnos poverenja između srodnika i domskog tima je ključan u ovim momentima. Jer kada znate da ste člana porodice poverili ustanovi i timu kojem verujete, lakše se prevazilazi osećaj griže savesti. Tada znate da je vaša draga osoba u potpunosti zbrinuta i da je smeštaj u dom u njegovom najboljem interesu”, ističe Soldatović.

Izaberite dom koji će vašem najbližem članu porodice ponuditi najbolje moguće uslove – neka bude okružen zelenilom, komforan, visoko postavljenih standarda i sa mnoštvom aktivnosti i sadržaja, kako bi voljene osobe izabrale one koje će im pružiti istinsko zadovoljstvo i adekvatan tretman.

Dan prijema je veoma emotivan. Budući korisnik centra menja sredinu, izlazi iz zone komfora i okruženja koje mu je dobro poznato, neretko se oseća i odbačenim. U kombinaciji sa osećajem odgovornosti i griže savesti najbližih koji su se osmelili na takav korak, često i osudom okoline, uloga socijalnog radika i ostalog osoblja je ključna. Neophodno je pružiti im podršku, pokazati empatiju i razumevanje, ali sa uverenjem da je odluka ispravna i najbolja moguća. I ta podrška treba da bude kontinuiran

0 comments

Recent Posts

See All

Život počinje posle šezdesete

Ljubav prema našim najmilijim starijim članovima porodice nikad nije bila ni najmanje upitna, ali koliko god da smo posvećeni i ma koliko se trudili da sopstveno slobodno vreme posvetimo starijim član

Čak 4 odsto starije populacije pati od demencije

Da nismo mlada nacija, pokazuju rezultati popisa Republičkog zavoda za statistiku iz 2022. godine. Prosečna starost stanovništva u Republici Srbiji iznosi 43,8 godina, dok procenat stanovništva preko

Comments


bottom of page